
Joskus asiakastyössä on tilanteita, joissa asiakkaan voimaantumisen tukeminen nousee ensiarvoisen tärkeäksi, jotta asiakkaan toimijuuden vahvistaminen tai lisääminen ylipäätään mahdollistuu. Toimijuuden tukeminen on yksi sosiaali- ja terveysalan asiakastyön tarkastelun näkökulma yhteiskunnassamme. Asiakkaan ollessa täysivaltainen toimija hänelle mahdollistuu edellytykset omaa elämäänsä koskevien päätösten tekemiseen ja itsemääräämisoikeuden toteutumiseen.
Omassa työssäni neuropsykiatrisena valmentajana Valtone –hankkeessa edellä lyhyesti kuvaamani asiat ovat yksi osa oman työni eettistä pohjaa. Saamani kokemusten pohjalta asiakastyössä niin Valtone –hankkeessa kuin muuallakin tekemässäni työssä, jossa asiakkaan kuntoutuminen on ensiarvoista. Mielestäni ammattilaisena olisi hyvä miettiä ja huomioida edellä mainittuja asioita. Ja mahdollistaa niiden toteutumista omassa asiakkaan kanssa tehtävässä työssä. Kokemusteni kautta vertaan usein asiakkailleni valmennusprosessia ”talon rakennukseen”.
Miksikö?
Kukaan meistä ei lähde tekemään taloa, jolle ei ole laadittu hyviä perustuksia. Asiakkaan toimijuuden tukemiseksi keskustelen, kuuntelen asiakastani kuinka hän itse voi ja miten hän itsensä sekä elämänsä kokee? Niin usein, epäonnistumiset, sairastelut ja ylipäätään vastoinkäymiset jättävät väistämättä jäljen meille kaikkein tärkeimpään, minuuteen. Selvitäksemme arjestamme, toisin sanoen ”hallitaksemme elämäämme” tarvitsemme jokainen ripauksen hyvää itsetuntoa, itseluottamusta sekä onnistumisen kokemuksia. Työni alkaa tästä. Nämä ovat ”talon rakennuksen perustuksen ainekset”.
Mitä sitten tarkastellaan, jatkan tästä seuraavassa kirjoituksessani.
Aurinkoisin, kesäisin ajatuksin,
Jaana