tiistai 12. elokuuta 2014

Perheessämme kaikilla on ADHD


Perheessämme kaikilla on ADHD, sekä aikuisilla että lapsilla. Perheeseemme kuuluu isä, äiti ja kaksi lasta. Päältä katsoen olemme kuin ketkä tahansa. Virtaset:  omakotitalo, tila-auto, lapset päiväkodissa ja vanhemmat töissä.  


Joskus kerroin eräälle tuttavalle, että perheessämme kaikilla on ADHD. Hän totesi, että teillähän on sitten varmaan ihanan boheemia äänensävyllä, joka kieli hänen ajattelevan, että arkemme on kaoottista sähellystä sotkuisessa kodissa. Myönnän, välillä on. Todennäköisesti kaoottinen sähellys ja ympäriinsä seilaavat tavarat ovat tuttuja kaikille, joilla on pieniä lapsia ja kokopäivätyö.

Oikeasti arkemme on aika tylsää ja strukturoitua. Aamulla herätään aina samaan aikaan, oli sitten arki tai viikonloppu. Ruoka-ajat ovat päivittäin samat ja joka kerta on pakko syödä vihanneksia. Nukkumaan käydään joka ilta samaan aikaan ja karkkipäivä on aina lauantaisin. Olemme hyvin kiintyneitä rutiineihimme. Ne ovat kuin autopilotti: itse ei tarvitse paljon ajatella, kunhan vain kellosta katsoo, milloin on aika aloittaa ruoanlaitto ja milloin iltatoimet. On aika vaikea ylikeskittyä ja unohtaa syöminen, kun kelloa ja ruoka-aikaa on kyttäämässä useampi ihminen. Eikä tule valvottua aamuyölle, kun itselläkin on nukkumaanmenoaika, josta molemmat aikuiset ovat sitoutuneet pitämään kiinni.

Oman haasteensa arkeen ADHD toki tuo. Ihmiset stereotypisesti ajattelevat, että ADHD on pelkkää ylivilkkautta ja impulsiivisuutta. Nämä piirteet ovat kuitenkin vain osa totuudesta. Minulle suurempi ongelma arjessa on vireystilojen vaihtelu ja siihen liittyvät aistisäätelyn ongelmat, lähinnä aistiyliherkkyys. Vilkkauttani ja impulsiivisuuttani olen oppinut hallitsemaan, osaan jo pysähtyä ja ihan oikeasti ajatella mitä olen tekemässä. Vireystilaan on vaikeampi vaikuttaa. Huonosti nukuttu yö vetää minut helposti sumuaivoiseksi äksypeikoksi, jonka mielestä kaikki kuiskausta kovemmat äänet ovat karjumista ja sattuvat korviin. Tällaisena päivänä pitää vain toivoa, että puolisolla on parempi vireystila ja hän pystyy ottamaan rutiineista tukevamman otteen sillä aikaa, kun äksypeikko rauhoittuu suljetun oven takana. Kun puolisolla on huono päivä, koetan minä parhaani mukaan hoitaa hommat itsekseni. Välillä laitan ruokaa kuulosuojaimet päässä, kun en muuten pysty keskittymään.

Oma ADHD sekä helpottaa että vaikeuttaa ADHD-lasten kasvattamista. Johdonmukaisuus ei ehkä ole valttimme, mutta kun tiedämme itse, millainen kuhina aivoissa voi pahimmillaan käydä, osaamme paremmin asettua lapsen asemaan. Koetan aina miettiä, millaista itselläni oli lapsena ja toimia niin, että omalla lapsellani olisi mukavampaa ja helpompaa. Mietin paljon sitä, millaisia jälkiä kasvatus ja kohtelu lapseen jättää ja pyrin siihen, että ne jäljet eivät olisi arpia. Minä myönnän lapsille, jos impulsiivisesti sanon pahasti tai annan ylimitoitetun rangaistuksen ja pyydän anteeksi käytöstäni. Aikuinen ei ole aina oikeassa.

Minä en osaa oikeasti sanoa, eroaako arkemme ns. normaalien perheiden arjesta. Ehkä olemme meluisampia ja liikkuvaisempia kuin muut, mutta elämän perusasiat rullaavat ihan tavallisesti. En tykkää lajitella itseäni tai perhettäni mihinkään ADHD-laatikkoon. On minulla silmälasitkin, mutta en minä itseäni pelkäksi rillipääksi kategorisoi. Ihminen on kaikkien ominaisuuksiensa summa ja ADHD on vain yksi niistä.


Nimin. Addimutsi

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti