tiistai 22. syyskuuta 2015

Mahdollisuus

”Niin kuin tässä kuvassa erilaiset lehdet,
myös me mahdumme maailmaan erilaisena
ja voimme tuoda jonkun elämään väriä”
 
 

Olen iloinen mahdollisuudestani uudessa työpaikassani. Valtone- hanke on vaikuttanut elämääni monella tapaa. Alun alkaen kuulin hankkeesta ollessani ”Sinussa on jo kaikki”- koulutuspäivässä, jossa oli puhujana Eeva- Liisa Tamski Mikkelistä, yksi suomen nepsy- valmentajien kouluttajista. Mietin, että onpa hieno juttu tämmöinen Valtone -hanke. Päivä syvensi käsitystäni neuropsykiatrisista piirteistä ja nepsypiirteisten ihmisten arjenhaasteista. Lukuisat esimerkit olivat aidosta elämästä, Tamskin pitkän asiakastyön ollessa pohjana.
 
Kaikki eivät ehkä tiedä edes omaavansa neuropsykiatrisia erityispiirteitä. Jokin asia tai tapahtuma voi toimia kimmokkeena, jotta alkaa etsiä ”syitä” omaan itseensä ja käyttäytymiseensä. Voi tulla hetki ja tarve hakeutua tutkimuksiin sieltä mahdollisesti saatu diagnoosi helpottaa ainakin saajan omaa ymmärrystä elämästään. Näitä piirteitä omaavat ihmiset ovat ulospäin aivan tavallisen näköisiä kulkijoita. Haasteet eivät näy kehitysvammana tms. toisille, tällöin ymmärrystäkin on ehkä vaikea saada. Ihmisillä ei ole tarpeeksi tietoa ja näin ollen leimautumista ”tyhmäksi ja laiskaksi” tapahtuu jatkuvasti. Voisimme ottaa huomioon toisen vahvuudet ja kehittää niiden avulla ihmistä ja osaamista yhteiskunnassamme.
On ilo olla mukana Valtone- hankkeen työtiimissä. Teemme oikeasti töitä asioiden eteenpäin viemisessä, olemme jakamassa lisää tietoa, jotta nepsypiirteitä omaavien ihmisten olisi helpompi työllistyä ja saada opintoihin paremmin tukea. Kuinka usein vanhempia syytetäänkään kasvatuksesta, kun lapsella on häiriö, hän ei opi tai ei kykene työskentelemään samalla tavalla, kuin valtaosa ihmisistä.  Kaikki asiat, kun ei vaan ole kasvatuksella selitettävissä. Tiedon lisääntyessä vanhemmatkin osaavat tukea lastaan oikeilla menetelmillä ja lapsi voi olla yksi muiden joukossa. On tärkeää tukea myös vanhempien voimavaroja. Toivon tulevaisuudelta erilaisia keinoja auttaa nepsypulmien kanssa kamppailevia niin lapsia nuoria, kuin aikuisiakin sekä heidän läheisiään.
Toivon, että sinäkin voit olla iloinen vaikka kolmesta asiasta elämässäsi. Uskotaan omiin taitoihin eikä lannisteta kanssakulkijaa, jos jotkut asiat ovat hänelle työläitä. Voimme auttaa toisia pienillä teoilla elämässä eteenpäin. Valmentajina voimme tukea asiakkaan uskoa omiin kykyihin ja auttaa häntä löytämään omia vahvuuksia ja voimavaroja. Se mihin keskitytään, se kasvaa. Näinhän se menee. 
Aurinkoista ja reipasta syksyn jatkoa kaikille!
Syysterveisin, Heidi Tahvanainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti